Search

Un treball confirma la relació entre l’alta prevalença de càncer i l’alt consum de carn i alcohol per càpita

Foto: Jose Ignacio Pompo. UnSplash
Foto: Jose Ignacio Pompo. UnSplash

L’estudi, liderat per científics del CSIC i del CREAF, ha analitzat la correlació entre dieta i càncer en, almenys, mig centenar de països, des de 1960 fins al 2017 i ha creuat bases de dades mundials d’institucions com la FAO, l’OMS i l’ONU.

Dirigit per Josep Peñuelas Jordi Sardans, científics del CSIC al CREAF, l’estudi s’ha publicat recentment a la revista International Journal of Environmental Research and Public Health. El treball confirma a gran escala quelcom que ja s’ha observat en alguns estudis científics locals: que el consum de carn i alcohol es relaciona amb una major incidència de càncer, i que una major ingesta de verdures i peix, podria ser un factor protector. Es tracta d’una detallada anàlisi estadística que creua dades de bases de dades mundials de institucions com la FAO, l’OMS, l’ONU, el Banc Mundial, l’OCDE, els Departaments d’Agricultura i Salut dels EUA, o l’Eurobaròmetre, i que inclouen dades de països d’Europa, Àsia, Amèrica, Austràlia, i Àfrica. Per a alguns models s’ha pogut comptar amb dades de fins a 108 països.

Els científics han analitzat dades de prevalença de càncer entre 1998 i 2010, i de mortalitat per càncer entre 1960 i 2010, en relació amb el consum per càpita de calories, de carn, de peix, de verdures, d’alcohol, de fòsfor i de nitrogen (aquests dos últims a partir de les concentracions que recull la FAO per grups d’aliments). La inclusió de nitrogen (N) entre les variables s’explica perquè estudis recents relacionen el seu increment amb un major risc de patir algunes malalties. Se sap que els vegetals excessivament fertilitzats amb nitrats poden acumular compostos nitrogenats tòxics.

“Alguns estudis han mostrat que la fertilització dels cultius des de 1961 a nivell global s’ha multiplicat per deu, de manera que “en conseqüència, podem esperar un potencial impacte en la salut global”.

JOSEP PEÑUELAS, professor d’investigació del CSIC al CREAF.

Per la seva banda, el fòsfor (P) és un element que s’analitza pel seu paper en l’equilibri del metabolisme en relació amb el nitrogen. També s’han tingut en compte altres variables relacionades amb l’estil de vida que podrien distorsionar els resultats, com ara l’esperança de vida, els ingressos, l’edat o l’índex de desenvolupament de cada país.

Els resultats confirmen que una alta prevalença de neoplasmes malignes entre 1998 i 2010 està relacionada amb una alta ingestió de carn, especialment en el cas de tumors de còlon, pulmó, mama i pròstata. Igualment, una alta mortalitat per tots els tipus de càncer entre 1960 i 2010 s’associa a un alt consum per càpita de carn. L’única excepció a aquestes tendències la troben els científics en el cas del càncer de coll uterí, el que suggereix, expliquen, “que les causes ambientals d’aquest tipus de càncer poden ser diferents”. Al contrari, una major ingesta de vegetals i de peix es relaciona amb una menor prevalença de càncer i també amb una menor mortalitat. També en el cas de l’alcohol, un alt consum per càpita es relaciona amb una alta incidència i mortalitat per tumors malignes, càncer de còlon, de pulmó i, en menor grau, de coll uterí.

Una norma que no funciona als paísos més pobres

En el cas dels països pobres, la correlació entre alt consum de carn i d’alcohol no està relacionada tan directament amb una alta prevalença de càncer i mortalitat. En aquest cas, segons un model per al qual han comptat amb dades de 108 països, la major esperança de vida es relaciona, al contrari que en els països rics, i com era d’esperar, amb una major ingesta d’aliment, independentment de si aquest aliment és d’origen animal, vegetal o aquàtic.

En el treball també ha participat l’Institut Internacional d’Anàlisi de Sistemes Aplicat (IIASA, en les seves sigles en anglès); la Universitat de Salzburg (Àustria); l’Institut Austríac de Recerca Econòmica (WIFO), la Universitat d’Anvers (Bèlgica), i el Laboratori de Ciències de Clima i de el Medi Ambient (IPSL), de França.

Article de referència: 

Josep Peñuelas et al. Country-Level relationships of the human intake of N and P, animal and vegetable food, and alcoholic beverages with cancer and life expectancy. International Journal of Environmental Research and Public Health. DOI: 10.3390/ijerph17197240

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia