Search

La plataforma de coneixement Prismàtic compleix tres anys!

El novembre de 2016 es va posar en marxa amb molta il·lusió i confiança per enfortir l’agenda comuna ciència-gestió. Ara compta ja amb la participació de catorze entitats catalanes que aporten la seva expertesa en patrimoni natural i biodiversitat. Fem un recull de les cinc fitxes més consultades.

El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 - Public Domain.
El trencapinyes (Loxia curvirostra) és una petita au passeriforme. CC0 – Public Domain.
  • Gestió forestal compatible amb la diversitat d’ocells

Una fitxa del CTFC i el CREAF feta a partir d’un article del 2018 que demostra com les aclarides als boscos poden afavorir l’abundància d’ocells forestals. Consulta-la.

  • El foc ha estat decisiu en la configuració del paisatge pirinenc

Una fitxa del  Grup de Recerca en Àrees de Muntanya i Paisatge (GRAMP) de l’UAB que explica curosament un article del 2013, on s’avalua la incidència de l’activitat humana (en multitud d’àmbits) en el límit superior del bosc. Consulta-la.

  • Què volen saber els gestors sobre boscos mixtes i quines respostes els dóna la ciència?

Fitxa del CREAF sobre un estudi publicat al 2018, que reflexa les 10 preguntes més demandades sobre gestió forestal en un procés participatiu. Consulta-la.

  • Els plàstics, la nova amenaça dels ecosistemes costaners

Una fitxa del CEAB–CSIC (2018) sobre els microplàstics i la seva dispersió al Mediterrani. La zona d’estudi són les Balears. Consulta-la.

  • Èxits i fracassos en la gestió dels sistemes dunars

Fitxa de la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis, feta a partir d’un manual de gestió publicat al 2016 i els seus resultats precisos sobre què funciona (i què no) en la conservació de dunes. Consulta-la.

 

Què és el Prismàtic?

La Plataforma de Coneixement per a la Gestió del Patrimoni Natural i la Biodiversitat, el Prismàtic, és una plataforma d’accés obert dissenyada per ajudar a la presa de decisions durant la planificació i gestió del patrimoni natural i la biodiversitat a través d’un recull d’estudis, manuals, informes, en forma de fitxes divulgatives.

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha impulsat el Prismàtic amb l’objectiu de donar suport al disseny i a la implementació de polítiques de gestió del medi natural i de la biodiversitat més sòlides, efectives i basades en l’evidència científica. La plataforma està coordinada pel CREAF i vol aglutinar el màxim d’evidència científica sobre temàtiques ambientals.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia