Search

La ciència ciutadana vol revolucionar la recerca epidemiològica a Europa

Frederic Bartumeus, investigador ICREA al CREAF i al CEAB- CSIC, ha reunit una trentena d’experts internacionals per millorar la capacitat de predir el risc de malalties infeccioses transmeses per mosquits invasors.

Moment de la reunió i el debat.
Moment de la reunió i el debat.

Ciència i ciutadania fa temps que treballen de forma conjunta per identificar espècies invasores arreu d’Europa. Aquesta nova manera de fer ciència ens ofereix nous reptes i oportunitats, tant pel que fa a la millora de la gestió ambiental, com de la gestió de la salut pública. Ara bé, a mesura que aquest tendència va augmentant, s’han d’anar resolent qüestions i fent passes endavant. Per exemple, podem millorar els models i les prediccions epidemiològiques actuals amb metodologies de ciència ciutadana? Com generem confiança sobre la qualitat de les dades (precisió o errors) i els seus biaixos?

Aquestes i altres qüestions són les que s’han debatut al Workshop “Aedes Invasive Mosquitoes: Linking Citizen Science to Epidemiological Models”. Unes jornades de tres dies que s’han celebrat al Centre d’Estudis Avançats de Blanes CEAB-CSIC en el marc d’una COST Action específica sobre aquest tema. L’objectiu era veure com es pot establir un millor vincle entre els programes de ciència ciutadana i els models epidemiològics, i més concretament, mirar com el treball conjunt podia ajudar a desenvolupar mapes de riscos i de previsió de brots, tant a escala regional com Europea.

Més informació al web de Mosquito Alert. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Ós rentador (Procyon lotor) amb una persona donant-li menjar, un fet que per norma general no s'ha de fer mai amb la fauna salvatge. En cas que trobem un individu d'ós rentador en llibertat cal trucar als Agents Rurals 93 114 68 87. Imatge: Domini Públic
Notícies
Anna Ramon

Catalunya presenta la llista de les espècies exòtiques invasores més buscades

L’informe, dirigit als més de 140 governs que integren la l’IPBES, descriu gairebé 300 espècies que requereixen d’actuacions de control i erradicació, en el cas de les 172 espècies de llista negra, i de seguiment i vigilància en el cas de les 125 de la llista d’alerta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia