Search

Es publica un manual per a la gestió dels boscos madurs mediterranis

Fragment de la portada del Manual
Fragment de la portada del Manual

En el marc del projecte europeu LIFE RedBosques, on el CREAF participa, arriba el manual ‘Bosques Maduros Mediterráneos’. S’hi recullen els resultats de més de tres anys de treball col·laboratiu entre investigadors i investigadores, professionals forestals i personal gestor.

La publicació fa un repàs de les característiques d’aquests tipus de boscos, remarcant com de valusosos són per a la conservació de la biodiversitat. Així mateix, serveixen com a referència per a la gestió forestal i s’ofereixen diverses pautes a seguir per a l’ordenació de les muntanyes i la selvicultura en funció de la maduresa forestal.

“Esperem que el Manual ajudi a les persones gestores i propietàries forestals a entendre la importància de conservar els pocs boscos madurs que encara tenim i a replantejar algunes de les pràctiques de gestió forestal dins, però també a fora, dels espais naturals” explica en Jordi Vayreda, investigador del CREAF i un dels autors del document.

El manual, disponible en castellà i anglès, forma part d’una sèrie de manuals que publica l’observatori d’espais naturals protegits EUROPARC enfocats a la gestió i planificació del territori.

Podeu consultar-lo en el lloc web del LIFE RedBosques.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Cabres i ovelles pasturant al bosc. Imatge: Josep Maria Saurí
Notícies
Veronica Couto Antelo

Ramaderia, bosc i foc en una jornada a Collbató 

El passat 15 de febrer es va coordinar una trobada per co-dissenyar com ha de ser el model de pastura al bosc perquè sigui compatible alhora per la pagesia i la conservació de la natura. Es van reunir més de 25 persones de tots els sectors implicats: pastura, investigació, gestió de la propietat i associacions forestals.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia