Search

Els ecòlegs forestals preveuen un quart any consecutiu d’afectacions severes per processionària als boscos

Boscos afectats per processionària durant el 2018
Boscos afectats per processionària durant el 2018

La plataforma de ciència ciutadana Alerta Forestal ha rebut l’avís de l’aparició de les primeres erugues de processionària a Catalunya, que ja han començat a sortir dels ous en les zones de Prepirineu. La primavera i estiu plujosos han fet que els pins hagin recuperat una bona part de les fulles. Això beneficia la supervivència de les erugues que se n’alimenten i agreuja el seu impacte sobre els boscos.

Erugues d'últim estadi fent la processó
Erugues d’últim estadi fent la processó

Les fotos de processionària que ha enviat la ciutadana a la plataforma Alerta Forestal confirmen que la plaga repeteix any rere any als boscos de Catalunya. Les erugues ja han començat un nou cicle de vida, però encara falten uns mesos per a que s’observin les típiques bosses sedoses que formen als arbres per protegir-se. Tot i això, les ecòlogues i ecòlegs del projecte adverteixen que la plaga anirà en augment respecte l’any passat si no hi ha una fredorada a inicis d’aquesta tardor.

“En cas que la situació continuï així, estarem parlant del quart any consecutiu que els boscos del país es veuen tan intensament afectats. Malauradament, això podria implicar que els pins no es recuperin de l’atac i haurem de començar a fer seguiment de la mortalitat” explica el coordinador científic d’Alerta Forestal, Jordi Vayreda. I afegeix: “Ara mateix els boscos estan en bon estat de salut a la major part del país, doncs la primavera i l’estiu han estat especialment plujosos i han permès que recuperin adequadament. Tot i que és una bona notícia, això també vol dir que la processionària té més aliment disponible”.

Erugues de primer estado que ja es comencen a observar ara als boscos.
Erugues de primer estado que ja es comencen a observar ara als boscos.

La campanya de processionària 2017-2018 va rebre gairebé 400 imatges

La primera campanya de processionària d’Alerta Forestal, que va acabar el passat mes de juny, va comptar amb gairebé 400 imatges de boscos afectats per la plaga que enviaven les usuàries i els usuaris. Unes fotos que van permetre a l’equip investigador comprovar que la processionària fa tres anys que afecta severament els mateixos boscos de Catalunya – i en la nova campanya 2018-19 podria ser el quart – i que ha arribat a altituds tant elevades com la conca del Varradòs, a la Val d’Aran (aproximadament 1130 metres).

La situació extreta d’aquests primers resultats no era esperançadora: el 42% de les imatges rebudes corresponien a afectacions altes o molt altes de defoliació, sobretot pel que fa a les comarques del Berguedà, el Solsonès i l’Alt Urgell. Les regions més afectades van ser el Pirineu i Prepirineu, on tot i el fred, les processons no s’aturaven. I sembla que enguany la situació es mantindrà o, fins i tot, podria empitjorar.

Boscos afectats per processionària durant el 2018
Boscos afectats per processionària durant el 2018

 Tenir uns boscos saludables és beneficiós per les persones

La plataforma d’Alerta Forestal està coordinada pel CREAF i impulsada per la Fundació Bancària “la Caixa”. Des de novembre treballa per recollir imatges de quatre tipus d’alertes que danyen els boscos: la processionària, la sequera, les nevades i les ventades. En aquest temps ja compta amb 380 persones voluntàries que aporten aquestes fotografien fetes tan des del seu mòbil o càmera com des del seu dron, iamb les quals es genera un mapa d’afectacions per tot el territori català. La informació que se n’extreu serveix per a que els i les investigadores del projecte puguin valorar l’estat actual dels boscos i predir com serà en el futur.

Aquesta iniciativa forma part del projecte Boscos Sans per una Societat Saludable, que busca conèixer el paper dels boscos com a font de salut per a les persones,  entendre quins són els mecanismes que utilitza i com aquests es relacionen —i es relacionaran— amb la salut dels boscos.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Notícies
Anna Ramon

El viatge cap a l’impacte social de la ciència del CREAF

En l’actualitat, els desafiaments socioambientals als quals hem de fer front són cada vegada més urgents, i la recerca en canvi climàtic i natura que es realitza dins de CREAF no pot ignorar aquesta realitat. Hem de comprendre com la nostra recerca ha servit per millorar l’acció política, la consciència social i la gestió del territori, i mirar com fer-ho encara amb més força i amb més abast.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia