Search

Els boscos de Catalunya es mantenen verds tot i la gran quantitat de processionària

Foto rebuda per part d'un usuari anònim a les Muntanyes de Prades
Foto rebuda per part d'un usuari anònim a les Muntanyes de Prades

Les erugues han sortit més tard i no han tingut temps de fer grans danys. La app que estrena el projecte Alerta Forestal servirà per captar més participants que ajudin a seguir amb molta atenció l’activitat de les erugues durant el mes de març. Si les erugues allarguen la seva activitat podríem tenir afectacions inesperades.

Foto rebuda per part d'un usuari anònim a les Muntanyes de Prades
Foto rebuda per part d’un usuari anònim a les Muntanyes de Prades

El centenar de fotos rebudes de moment al projecte Alerta Forestal indiquen que aquest hivern hi ha moltíssima processionària al boscos de pins de Catalunya. La quantitat de bosses que s’observen arreu n’és la prova. Tot i això, la tardor freda i humida ha fet que el  ritme del cicle de vida de les erugues, la seva fenologia, s’hagi endarrerit, i que per tant no hagin tingut gaire temps de menjar fulles. El resultat és que els boscos de moment es veuen verds i que no hi ha alerta de pèrdues de fulles greus o de grans extensions mortes com va passar al 2018.

Ara bé, podem cantar victòria? Segons els experts d’Alerta Forestal cal ser prudents, els propers mesos seran claus i haurem de veure si la primavera arrenca calorosa i les erugues allarguen la seva activitat abans d’enterrar-se a terra. Si fos així, podríem tenir algun ensurt i veure que l’estat de salut dels boscos empitjora en una època en que l’eruga ja hauria d’estar enterrada.

Aquest canvis en el ritme de la naturalesa comencen a ser molt freqüents per culpa del canvi climàtic i els programes de seguiment s’han d’adaptar a aquestes situacions.

De fet, en breu, el Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya començaran la seva campanya de seguiment que promou el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. La seva informació i la que recull la ciutadania a través del projecte Alerta Forestal haurien de servir per tenir una fotografia fidel de l’estat de salut dels boscos de Catalunya i poder estudiar la seva evolució o la seva resposta als atacs anteriors de la plaga.

Alerta Forestal estrena una aplicació mòbil per Android a Google Play

Pujar observacions de boscos afectats per processionària, sequera, ventades o nevades a Alerta Forestal és encara més fàcil.

El projecte estrena avui una aplicació per mòbil per complementar la plataforma web que tenia fins ara i facilitar la càrrega de fotos quan no hi ha cobertura. L’app ja es pot descarregar al Google Play i permet registrar-se com usuària o usuari per penjar fotografies. La iniciativa de ciència ciutadana, coordinada pel CREAF, mantindrà també la web-app amb la que va néixer el projecte, per tal que els participants decideixin l’eina més adient en cada cas.

“Ara que hem creat una aplicació descarregable, les persones que fins ara havien enviat fotografies anònimes hauran de registrar-se per mantenir l’autoria de les seves observacions” explica el director del projecte, Lluís Brotons. Així, tothom que tingui el seu propi perfil podrà fer el seguiment de les seves observacions i editar-les en cas que detecti algun error. La coordinadora d’Alerta Forestal, Anabel Sánchez, afegeix que “confien en tenir a la ciutadania molt engrescada en fer fotografies dels boscos afectats des de l’app, doncs ara estarà a l’abast d’un click”.

Vols contribuir en Alerta Forestal i ser un vigilant del bosc? Descarrega’t l’app en aquest enllaç i ajuda’ns.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mireia Banqué, coordinadora d'AlertaForestal observant un bosc afectat per la sequera durant l'estiu de 2023. Imatge: AlertaForestal
Notícies
Laura Fraile

AlertaForestal resumeix el 2023 en dades 

El projecte de ciència ciutadana AlertaForestal resumeix el 2023 amb dades. En un any marcat per la sequera, ja són més de 2000 usuaris que participen en el projecte.

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia