Search

El canvi climàtic canvia com les plantes i els microorganismes es relacionen

Un estudi publicat fa uns dies a la revista Science Advances adverteix que el canvi climàtic modificarà com estan distribuïdes les plantes i els organismes del sòl. Això pot alterar la manera de relacionar-se d’aquestes plantes i microorganismes, i en conseqüència afectar l’equilibri de l’ecosistema.

Pixabay. C0 Public Domain.
Pixabay. C0 Public Domain.

La recerca, on ha participat en Josep Peñuelas, remarca la importància de tenir unes relacions estables entre els membres d’un ecosistema, doncs qualsevol canvi pot comportar alteracions a tot el conjunt. Per exemple, la fullaraca que queda al sòl és diferent en composició i qualitat segons el tipus d’arbre que l’origina i això determina quins microbis i fongs ho descomposaran.

L’informe resultant apunta a l’ús potencial d’aquestes relacions entre plantes i microorganismes per mitigar els impactes del canvi climàtic i la restauració d’ecosistemes degradats. Un punt clau per considerar aquests dies que té lloc la COP25 a l’estat Espanyol.

Podeu llegir la notícia completa en aquest enllaç.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

Espècie Pinus Uncinata, una de les espècies d'arbres que inclou l'estudi. Lloc: Pedraforca, Catalunya. Autoria: Laia andreu-Hayles.
Notícies
Angela Justamante

L’aire a Europa és el més sec dels últims 400 anys

Una recerca publicada a Nature Geoscience, en la qual ha participat la Universitat de Barcelona i el CREAF, demostra que des de principis del segle XXI, l’aire de gran part d’Europa s’ha tornat més sec que en qualsevol període anterior, i que aquesta tendència continua. Les regions més afectades es troben a la regió occidental.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia