Search

Com pot afectar la sequera els nostres boscos?

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera

El passat 28 de gener, l’investigador del CREAF Jordi Martínez-Vilalta era entrevistat al programa El Matí de Catalunya Ràdio, per parlar dels efectes de la sequera sobre els boscos catalans. Tot i que la situació no és alarmant, moltes pinedes pateixen les conseqüències de la manca d’aigua i les altes temperatures indirectament, degut a la gran quantitat de processionària del pi d’enguany (podeu recuperar les declaracions a partir del minut 2:05).

Aigua de pluja en una conífera
Aigua de pluja en una conífera. Autora: (CC0) Diane Joanis

Aquesta anomalia “és estranaya, per a nosaltres i per als boscos, perquè normalment aquí quan hi ha sequera és a l’estiu. Quan la sequera és a l’hivern, com ara, té uns efectes una mica diferents”, comentava l’expert a la pregunta feta per la conductoradel programa, Mònica Terribes. En aquest sentit, per exemple, no està clar com afectarà aquest atac massiu de processionària. Tanmateix, la salut general dels boscos és bona, per ara, però caldrà veure com zones de planifolis com faigs, roures i alzines, reaccionen si la sequera continua.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia