Search

Aquest final de setembre submergeix-te en el ritme de la natura amb dos grans esdeveniments

Pel 29 i 30 de setembre el projecte de ciència ciutadana RitmeNatura organitza un taller i una jornada oberta a tot el públic per conèixer a fons com el canvi climàtic altera el ritme de la natura i per saber com es pot ajudar els científics al seu coneixement.

Jornada_blog_CREAF
Una rosella (Papaver rhoeas) en plena floració en un taller de RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán.

Si t’agrada observar la natura és perquè encara no coneixes a fons la fenologia: llavors observar la natura t’encantarà! Què és la fenologia? Són tots aquells canvis estacionals en les plantes i els animals que estan íntimament lligats al clima: sortida de les fulles i de les flors a la primavera, migració dels ocells i caiguda de les fulles a la tardor, etc. La fenologia és el ritme de la natura!

Els científics poden obtenir molta informació sobre els efectes que el canvi climàtic produeix en els ecosistemes naturals observant com s’alteren aquests ritmes. I el projecte RitmeNatura t’ho posa ben fàcil per conèixer els seus secrets organitzant dos esdeveniments pel 29 i 30 de setembre. No te’ls pedis!

 

Fenomarató, la marató d’observacions naturalistes per recopilar dades sobre fenologia

El diumenge 29 de setembre RitmeNatura fa una crida a tots els ciutadans de Catalunya a sortir al carrer o al camp en qualsevol moment del dia i pel seu compte per fer observacions fenològiques, és a dir, per registrar en quin moment es troben algunes espècies d’animals i plantes en els seus ritmes naturals. Els arbres ja han perdut les fulles? Tenen els fruits madurs? Es tracta de conèixer-ho per tot Catalunya, ja que segons el clima de cada lloc les espècies tenen ritmes diferents. Per això es necessiten quants més ulls, millor! Aquestes observacions quedaran a disposició de científics i gestors per informar-los sobre els canvis que estan succeint com a conseqüència del canvi climàtic. Trobareu quines espècies es poden observar, les fitxes-guia des cadascuna d’elles i com registrar aquestes dades al web de RitmeNatura.

Com a activitat central, el mateix diumenge 29 a les 10.30 h es realitzarà un taller al Parc de la Fontsanta (Baix Llobregat) on s’explicarà l’impacte del canvi climàtic sobre el ritme de la natura, la tasca que està duent a terme el projecte RitmeNatura i com qualsevol persona pot participar-hi aportant dades útils als científics (ciència ciutadana). Es farà un repàs de les espècies de plantes i ocells més adequades per seguir el ritme de la natura i en què cal fixar-se en cadascuna d’elles –estats fenològics–. Després es farà una passejada pràctica per les vinyes del Parc de la Fontsanta per explicar com es realitzen aquestes observacions fenològiques per pujar-les a la plataforma Natusfera. Inscriu-te a aquesta activitat en el formulari d’inscripció del web de RitmeNatura.

 

Jornada sobre fenologia: Segueix el ritme de la natura a casa, a l’escola o a la feina

Al dia següent, el dilluns 30 de setembre a partir de les 17.15 h, tindrà lloc una jornada oberta a tot el públic per conèixer fins a quin punt s’estan alterant els ritmes de la natura, com es poden veure aquests efectes en els éssers vius més sensibles al canvi climàtic i es coneixeran casos pràctics de participació ciutadana en projectes i activitats en aquest camp.

És una jornada especialment adequada per a qualsevol tipus de públic interessat en contribuir al coneixement dels efectes del canvi climàtic sobre els ésser vius; també per a professors d’escoles i instituts, responsables d’entitats ambientals i associacions de lleure que vulguin aprofundir en el coneixement sobre la matèria i tenir idees per muntar projectes de participació ciutadana en ciència. Trobareu el programa i el formulari d’inscripció al web de RitmeNatura.

Aquestes activitats formen part de les jornades Ground Truth 2.0 Week 2019, en les quals es realitzaran activitats simultàniament en sis ciutats d’Europa i de l’Àfrica. Cada ciutat –inclosa Barcelona– és un observatori ciutadà del projecte europeu Ground Truth 2.0, que ha construït sis observatoris per demostrar la viabilitat tecnològica, la implementació sostenible i els múltiples beneficis socials i econòmics dels observatoris ciutadans. RitmeNatura és l’observatori i cas de demostració d’Espanya.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

Font del Sot, Dosrius. Autoria: Galdric Mosoll, CREAF.
Notícies
Angela Justamante

Les fonts del Mediterrani s’assequen i moltes deixen de rajar aigua a Catalunya

Un estudi publicat a Global Change Biology, que ha liderat el CREAF, alerta que les fonts del Mediterrani estan en risc de desaparèixer a causa de l’augment de temperatura i l’abandó. Això, afegit a la contaminació de l’aigua, suposa una amenaça per a la biodiversitat que hi alberguen, que inclou espècies úniques.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia