Jaume Terradas - 6 June 2018

Jaume Terradas, Emeritus Professor of UAB and CREAF Director 1988-1998.

"Natures, cultures, colonialisme"

Summary

Els ambients naturals són molt diversos, però els humans s’han adaptat a quasi tots. Això ha estat possible perquè l’evolució cultural, que neix de la biològica, ha interactuat amb aquesta i amb l’entorn i ha donat origen a comportaments, tecnologies i organitzacions socials específics per a cada cas. La diversificació cultural fou la clau en l’adaptació a la diversitat d’entorns.

Però l’evolució cultural en un context d’escassetat o inseguretat de recursos també ha dut a conflictes i a donar avantatges a la formació de societats més grans i complexes, que han augmentat encara les necessitats de recursos. S’ha passat de bandes nòmades i poblats a sistemes jeràrquics amb líders i a estats i imperis i a la globalització. La conseqüència és, per ara, la pèrdua de diversitat natural i cultural. Però l’evolució continua.

Biography

Nascut a Barcelona, 1943. PhD Ciències Universitat Barcelona 1973, catedràtic Ecologia UAB 1981-2005, Professor emèrit UAB 2005-. Va organitzar el primer equip de recerca sobre ecosistemes terrestres a Catalunya. Director CREAF 1988-1998. Primer president Asociación Española de Ecología Terrestre.

Ha estat membre: Consell de Protecció de l Natura (Generalitat), Comissió científica del Parc Natural de Cévennes (França), Patronat de la Fundació Territori i Paisatge, Consell Consultiu del Parc Metropolità de Collserola, Comissió de Medi Ambient i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Barcelona, vocal de la junta de la Sociedad Española de Ciencias Forestales, representant espanyol al programa europeu COST sobre boscos, etc, i és membre titular emèrit de l’Institut d’Estudis Catalans, membre del comitè científic de WWF-ADENA, Patronat de la Fundació Boscos, membre honorari Patronat del CREAF.